BEACHFIT BLOG

Hoeveel calorieen verbrand je met hiit training ?

9 juni 2024

Hallo fitnessliefhebbers! Vandaag duiken we in de wereld van de HIIT-training en ontdekken we hoeveel calorieën je kunt verbranden met deze intensieve trainingsmethode. HIIT, of High-Intensity Interval Training, is een populaire methode om snel weer in vorm te komen. Maar hoeveel calorieën verbrand je nu echt tijdens een HIIT-sessie? Laten we er eens dieper op ingaan!

Wat is HIIT?

HIIT-training is een trainingsessie waarbij je afwisselt tussen korte periodes van zeer intensieve oefeningen en periodes van rust of minder intensieve oefeningen. Denk aan 30 seconden sprinten, gevolgd door 30 seconden wandelen. Dit cyclus herhaal je meerdere keren. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en je metabolisme wordt gestimuleerd. Hierdoor verbrand je niet alleen calorieën tijdens de training, maar ook daarna. Dit effect staat ook bekend als “naverbranding”.

Calorieverbranding tijdens HIIT

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens een HIIT-sessie kan aanzienlijk variëren. Dit hangt af van verschillende factoren zoals je gewicht, de intensiteit van de oefeningen en de duur van de sessie. Gemiddeld kun je tussen de 300 en 450 calorieën verbranden in 30 minuten HIIT. Dit is veel meer dan bij een traditionele cardio-training van dezelfde duur.

Het naverbrandingseffect

Een van de grootste voordelen van HIIT is het naverbrandingseffect. Dit betekent dat je lichaam na de training blijft calorieën verbranden. Je metabolisme blijft hoog, zelfs nadat je je training hebt voltooid. Studies hebben aangetoond dat je tot 24 uur na een HIIT-sessie nog calorieën kunt verbranden. Hoe intensiever de training, hoe groter het naverbrandingseffect.

Factoren die de calorieverbranding beïnvloeden

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende factoren die bepalen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een HIIT-sessie. Hier zijn enkele belangrijke elementen:

 1. Gewicht: Hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Je lichaam heeft meer energie nodig om zich te verplaatsen.
 2. Intensiteit: Hoe intenser de oefeningen, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit geldt zowel voor de training zelf als voor het naverbrandingseffect.
 3. Duur van de training: Hoe langer de sessie duurt, hoe meer calorieën je verbrandt. Maar let op: HIIT is ontworpen om kort en intens te zijn. Te lange sessies kunnen leiden tot overbelasting.
 4. Soort oefeningen: Sommige oefeningen verbruiken meer energie dan andere. Bijvoorbeeld, burpees verbranden meer calorieën dan jumping jacks.

HIIT integreren in je dagelijkse routine

HIIT is ideaal voor mensen met een drukke agenda. Je kunt al een effectieve sessie doen in slechts 20 tot 30 minuten. Bovendien heb je geen duur materiaal nodig. Een goed paar sportschoenen en wat ruimte om te bewegen zijn vaak voldoende. Er zijn veel HIIT-sessies online beschikbaar die je kunt volgen, van beginners tot gevorderden. Je kunt zelfs profiteren van gepersonaliseerde coaching om elke sessie te optimaliseren en gemotiveerd te blijven.

Voorbeeld van een HIIT-sessie

Hier is een voorbeeld van een HIIT-sessie die je thuis kunt proberen, zelfs zonder naar de sportschool te gaan:

 1. Warming-up: 5 minuten stretchen en dynamische bewegingen om je lichaam voor te bereiden.
 2. Sprint: 30 seconden zo snel mogelijk rennen.
 3. Rust: 30 seconden wandelen.
 4. Jump Squats: 30 seconden.
 5. Rust: 30 seconden wandelen.
 6. Burpees: 30 seconden.
 7. Rust: 30 seconden wandelen.
 8. High Knees: 30 seconden.
 9. Rust: 30 seconden wandelen.
 10. Herhaal: Doe dit circuit 3 keer en eindig met 5 minuten stretchen om spierpijn te voorkomen.

HIIT en gezondheid

Naast het verbranden van calorieën heeft HIIT vele andere voordelen voor de gezondheid. Het verbetert je cardiovasculaire gezondheid, verhoogt je uithoudingsvermogen en helpt bij het opbouwen van spiermassa. Bovendien kan het helpen om je bloeddruk te verlagen en je insulinegevoeligheid te verbeteren. Dit maakt het niet alleen een effectieve methode om calorieën te verbranden, maar ook om je algehele gezondheid te verbeteren. Of je nu in de sportschool bent, in een fitnessruimte of thuis traint, elke sessie kan worden aangepast aan je niveau en doelen.

Conclusie

Dus, hoeveel calorieën verbrand je met een HIIT-training? Het antwoord is: veel! Dankzij de hoge intensiteit en het naverbrandingseffect is HIIT een van de meest effectieve methoden om calorieën te verbranden en in vorm te komen. Of je nu wilt afvallen, je conditie wilt verbeteren of gewoon een snellere en effectievere training wilt vinden, HIIT is zeker het proberen waard. Trek je sportschoenen aan, vind een leuke HIIT-sessie en begin vandaag nog met het verbranden van die calorieën! Blijf gemotiveerd en vergeet niet om altijd in een goede stemming te blijven tijdens je activiteit. Veel succes!

Wil je een gratis proeftraining?

Vind je dit een interessante artikel? Deel het dan zodat andere het ook kunnen lezen!
Beachfit

Beachfit

Meer uit onze blog