BEACHFIT BLOG

Does hiit training build muscle ?

9 juni 2024

High-intensity interval training, oftewel HIIT, heeft de fitnesswereld veroverd. Het staat bekend om snel calorieën te verbranden, maar kun je er echt spieren mee opbouwen? Spoiler alert: het antwoord is ja, maar er zijn enkele nuances. In dit artikel duiken we in het onderwerp en ontdekken we waarom HIIT een waardevolle bondgenoot kan zijn voor wie spiermassa wil opbouwen terwijl hij in een goed humeur blijft.

Wat is HIIT?

HIIT combineert perioden van intense inspanning met rustfasen. Bijvoorbeeld, 30 seconden sprinten gevolgd door 30 seconden wandelen. Het doel is om een hoge intensiteit te handhaven, wat je hartslag de hoogte injaagt. De sessies zijn kort, vaak tussen de 15 en 30 minuten, maar ze zijn uiterst effectief. Dit type training is perfect voor mensen met weinig tijd die maximale resultaten willen bereiken in een minimum aan tijd.

Hoe helpt HIIT bij spieropbouw?

In tegenstelling tot de algemene opvatting dat alleen krachttraining spieren opbouwt, kan HIIT ook een belangrijke rol spelen. Tijdens HIIT-sessies worden de spieren intensief belast, vooral als je oefeningen zoals burpees, squat jumps of push-ups toevoegt. Deze samengestelde oefeningen gebruiken meerdere spiergroepen tegelijk, wat de spieropbouw bevordert.

Daarnaast veroorzaakt de intensiteit van HIIT micro-scheurtjes in de spiervezels, vergelijkbaar met traditionele krachttraining. Wanneer het lichaam deze micro-scheurtjes repareert, versterkt en vergroot het de spiermassa. Bovendien verhoogt HIIT de productie van anabole hormonen zoals testosteron en groeihormoon, die essentieel zijn voor spieropbouw.

Voordelen van HIIT voor spieropbouw

  1. Tijdwinst: HIIT-sessies zijn kort maar intens, perfect voor wie geen uren in de sportschool kan doorbrengen.
  2. Caloriebesparing: Door calorieën te verbranden zelfs na de training (afterburn-effect), helpt HIIT lichaamsvet te verminderen terwijl het spieren opbouwt.
  3. Verbetering van de algehele conditie: HIIT verbetert niet alleen de spierkracht maar ook het cardiovasculaire uithoudingsvermogen. Een winnende combinatie!
  4. Variatie: Met gevarieerde oefeningen voorkomt HIIT eentonigheid en blijft de motivatie hoog.
  5. Praktisch: HIIT kan worden uitgevoerd in de sportschool, thuis of zelfs buiten, wat veel flexibiliteit biedt om te trainen waar en wanneer je wilt.

HIIT integreren in een krachttrainingsroutine

Om de spiergroei met HIIT te maximaliseren, is het cruciaal om je sessies goed te structureren. Hier zijn enkele tips:

  1. Kies de juiste oefeningen: Voeg samengestelde oefeningen toe zoals squats, lunges, burpees en push-ups. Deze oefeningen belasten meerdere spiergroepen en maximaliseren het spieropbouwpotentieel.
  2. Wissel intensiteiten af: Zorg ervoor dat je actieve rustfasen opneemt om gedeeltelijk te herstellen terwijl je een hoge intensiteit handhaaft.
  3. Gebruik gewichten: Om de weerstand te verhogen en de spiergroei te bevorderen, gebruik je vrije gewichten zoals dumbbells of kettlebells. Bijvoorbeeld, squats met dumbbells of kettlebell swings.
  4. Varieer de routines: Verander regelmatig je sessies om stagnatie te voorkomen en de spieren op verschillende manieren te blijven prikkelen.
  5. Let op voeding: Een eiwitrijk dieet is cruciaal voor herstel en spieropbouw. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt.

Studies en wetenschappelijk bewijs

Studies tonen aan dat HIIT inderdaad de spiergroei kan bevorderen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Obesity onthulde dat HIIT de magere spiermassa verhoogde terwijl het lichaamsvet verminderde. Een ander onderzoek gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise toonde aan dat HIIT de spierkracht en het uithoudingsvermogen verbeterde in vergelijking met continue cardiovasculaire training van lage intensiteit.

Deze studies geven aan dat HIIT, hoewel vooral bekend om zijn effecten op vetverlies en verbetering van de cardiovasculaire conditie, ook een effectief hulpmiddel kan zijn voor spieropbouw, vooral wanneer het goed is gestructureerd en gecombineerd met een passend dieet.

Getuigenissen en persoonlijke ervaringen

Veel sporters en fitnessliefhebbers hebben hun succesverhalen gedeeld met HIIT. Zo heeft Julie, een moeder van twee kinderen met een druk schema, haar lichaam getransformeerd door HIIT in haar routine op te nemen. In 20 minuten per dag verloor ze niet alleen gewicht, maar vormde ze ook zichtbare spieren, vooral in haar armen en benen.

Tom, een fanatieke krachtsporter, voegde HIIT-sessies toe aan zijn wekelijkse routine. Hij merkte een aanzienlijke verbetering in zijn uithoudingsvermogen en een toegenomen spierdefinitie, vooral in de stabiliserende spieren die vaak worden verwaarloosd bij traditionele krachttraining.

Conclusie: HIIT, een onverwachte spieropbouwende bondgenoot

Concluderend is HIIT niet alleen een krachtig hulpmiddel om calorieën te verbranden en het cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren. Het kan ook uiterst effectief zijn voor spieropbouw. Door samengestelde bewegingen te integreren, gewichten toe te voegen en een hoge intensiteit te handhaven, kun je de spieropbouwende voordelen van je HIIT-sessies maximaliseren.

Zoals bij elk trainingsprogramma is het echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en ervoor te zorgen dat de training goed in balans is. Rust en herstel zijn essentieel om blessures te voorkomen en spiergroei te bevorderen.

Dus de volgende keer dat je je krachttrainingsroutine wilt verlevendigen of weinig tijd hebt voor een volledige training, denk dan aan HIIT. Je zou verbaasd kunnen zijn over de resultaten!

Oproep tot actie

Ben je klaar om HIIT te proberen om spieren op te bouwen? Trek je sportschoenen aan, zet je timer en ga ervoor! Deel je ervaringen en resultaten met ons in de comments. Wie weet, misschien inspireer je anderen om zich bij de HIIT-revolutie aan te sluiten!

Enkele extra tips

Voor beginners kan het nuttig zijn om gepersonaliseerde coaching sessies te volgen om ervoor te zorgen dat je de bewegingen goed uitvoert en blessures vermijdt. Vergeet ook niet om elke sessie af te sluiten met stretches om spierherstel te bevorderen en flexibiliteit te behouden.

Of je nu in de gym traint of sport thuis, HIIT kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften. Blijf gemotiveerd, en je zult zien dat HIIT je fitness en spieropbouw in een waar plezier kan veranderen. Veel succes en blijf fit!

Wil je een gratis proeftraining?

Vind je dit een interessante artikel? Deel het dan zodat andere het ook kunnen lezen!
Beachfit

Beachfit

Meer uit onze blog