BEACHFIT BLOG

Dr. Marcia Goddard Onthult: Hoe Fitness Ons Brein en Werkprestaties Transformeert

5 februari 2024

De Onverwachte Neurologische Voordelen van Lichaamsbeweging voor Duurzame Hoge Prestaties

Fitness. Wanneer we het woord horen, denken we vaak aan #FitGirls, of Crossfit, of andere vormen van intense lichamelijke activiteit die slechts enkelen van ons oprecht zouden waarderen. Dus waarom zou een organisatie investeren in bedrijfsfitness voor hun medewerkers?

Ik ben een neurowetenschapper gespecialiseerd in duurzame high performance en ik geef al bijna een decennium lang masterclasses over de neurowetenschap van stress. Het verbaast me altijd dat de neurologische voordelen van lichamelijke activiteit nog niet tot ons collectieve bewustzijn zijn doorgedrongen. Beweging draagt niet alleen bij aan fysiek welzijn, maar ook aan het creëren en behouden van duurzame high performing teams.

Hoe werkt dat?

Laten we beginnen met het voor de hand liggende.

Het leven is stressvol, en werk nog meer. Werknemers hebben te maken met voortdurend veranderende werkomgevingen en voortdurend toenemende werkdruk. Dit betekent dat hun stressrespons actief is. Altijd. We weten dat stress dodelijk kan zijn, als je er niet op de juiste manier mee omgaat. Het toevoegen van een zittende levensstijl (dwz te weinig lichaamsbeweging) maakt de zaken exponentieel erger.

Obesitas, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, type 2 diabetes, verhoogd cholesterol, depressie en angst komen allemaal vaker voor bij mensen met hoge stressniveaus en weinig lichamelijke activiteit. Dit is een vrij sombere statistiek, maar in tegenstelling tot sommige van onze andere gezondheidsrisico’s hebben we in dit geval daadwerkelijk een zekere mate van controle over hoe dingen voor ons uitpakken!

De hersenen van mensen die regelmatig sporten, zijn minder reactief op stress. Minder reactief zijn op stress betekent dat je fysiologische stressrespons minder vaak wordt geactiveerd, wat enorme gezondheidsvoordelen oplevert en letterlijk betekent dat je veerkrachtiger wordt in het omgaan met stressvolle situaties. Daarnaast verandert lichaamsbeweging je hersenen. Je creëert nieuwe verbindingen tussen hersencellen, wat je effectiever en efficiënter maakt in het verwerken van informatie. Het verbetert de communicatie tussen hersengebieden door de werking van neurotransmitters te beïnvloeden. En tot slot stimuleert het de productie van iets dat ‘brain-derived neurotrophic factor’ (BDNF) wordt genoemd. Dit is ongelooflijk belangrijk, want BDNF stimuleert de overleving van hersencellen. Dit betekent dat je het verouderingsproces in je hersenen kunt vertragen, gewoon door te bewegen!

Ik kan geen betere reden bedenken om in beweging te komen, en voor bedrijven om bedrijfsfitness aan hun werknemers aan te bieden. Eerlijk gezegd hou ik niet van sporten. Maar de neurologische voordelen, gecombineerd met het feit dat ik het geluk had een trainer te vinden die naar mijn lichaamstype, mijn motivatie en mijn persoonlijke doelen kijkt om een trainingsschema te vinden dat past bij mijn levensstijl, hebben alle verschil gemaakt!

Auteur

Dr. Marcia Goddard

Neuroscientist | LinkedIn Top Voice | High Performance Culture Expert | TEDx Speaker | Keynote Speaker | Published Author | Bridging the Gap Between Science & Business

Wil je een gratis proeftraining?

Vind je dit een interessante artikel? Deel het dan zodat andere het ook kunnen lezen!
Beachfit

Beachfit

Meer uit onze blog